Podrška Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju u Srbiji vredna je više od 230 miliona evra od 2000. godine do danas. Projekti EU iz ovog sektora podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, namenjeni su poboljšanju zaštite zdravlja potrošača, unapređuju kvalitet proizvoda, osiguravaju podsticaje i povećavaju konkurentnost srpskih poljoprivrednika na tržištu Evropske unije sa preko 500 miliona potrošača.

Sredstva se koriste za povećanje konkurentnosti gazdinstava, preduzeća i prerađivačkih kapaciteta kroz IPARD program, dobrobit i kontrolu bolesti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju, uspostavljanje nacionalnih referentnih laboratorija, osiguranje ukupne bezbednosti hrane, usklađivanje poljoprivredne politike i za pripremu javne uprave za primenu standarda EU. Pored toga, jača se kapacitet Agencije za agrarna plaćanja, tela koje će biti most između srpskih poljoprivrednika i institucija Evropske unije.

Kroz IPARD program, poljoprivrednicima u Srbiji je na raspolaganju 175 miliona evra pomoći, koja se može koristiti za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, kroz nabavku nove mehanizacije i opreme, ili za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda kao i proizvoda ribarstva. U budućnosti, subvencije će biti dostupne i za organsku proizvodnju, diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj za objekte seoskog turizma, kao i za tehničku pomoć u realizaciji programa.

Među najuspešnijim projektima koji su pomogli poljoprivredu i ruralni razvoj Srbije ubrajamo iskorenjivanje besnila kod divljih životinja, zahvaljujući kojem u 2019. i 2020. godini nije zabeležen nijedan slučaj besnila kod životinja, kao i vakcinacija svinja protiv klasične kuge, nakon koje nije zabeležen nijedan slučaj ove životinjske bolesti u Srbiji. Kroz pomoć u izgradnji mreže veterinarskih i fitosanitarnih laboratorija u Srbiji, EU je takođe podržala unapređenu kontrolu ispravnosti namirnica, kao i zaštitu zdravlja ljudi i životinja kroz nabavku laboratorijske opreme i opremanje timova za brzo reagovanje u slučaju pojave bolesti životinja i zoonoza.

Evropska unija je nedavno u okviru programa Horizont 2020 podržala izgradnju Evropskog centra izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede u okviru BioSense instituta u Novom Sadu, donacijom od 14 miliona evra. Spojem IT i poljoprivrede, u ovom centru će se razvijati najnovije tehnologije primarno u oblasti poljoprivrede, od značaja i za celu Evropu. Investiciјa EU namenjena јe јačanju ljudskih resursa Instituta, zapošljavanju vrhunskih eksperata i prenos znaњa iz vodećih evropskih instituciјa. Uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci, zadržaće se naјbolji mladi stručnjaci u zemlji i privući istraživači iz inostranstva.

EU je danas najvažniji trgovinski partner Srbije, što se između ostalog može pripisati njenoj sveobuhvatnoj podršci poljoprivredi i ruralnom razvoju Srbije. 52% ukupnog izvoza Srbije odlazi u zemlje EU – u poslednjih 10 godina izvoz poljoprivredih proizvoda se utrostručio, dostigavši vrednost od 1,9 milijardi evra u 2020. godini, sa tendencijom daljeg rasta. U istoj godini, vrednost poljoprivrednih proizvoda koje je Srbija izvezla u EU bila je za oko pola milijarde evra viša od vrednosti proizvoda iz iste kategorije koje je Srbija uvezla iz EU.

Podrška Evropske unije sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije. Evropska unija je veći donator od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Donacije Evropske unije se koriste za razvoj Srbije.