Momčilo iz Prokuplja prerađuje i zamrzava voće, Dragiša iz Rume uzgaja vrhunske višnje, a Marina iz Čente obrađuje zemlju koristeći novi traktor, kupljen kroz IPARD program. Petar iz Bačke Topole uzgaja kajsije i proizvodi rakiju od ovog voća kojem je rok trajanja nakon berbe veoma kratak. U njihovom poslu nema vremena za odmor i duge pauze. U onim kratkim pauzama, uspeli smo da ih snimimo i prikažemo plodove njihovog rada.

Branko je glumac koji je pored snimanja filmova i TV serija počeo da uzgaja koze i da proizvodi kozju surutku. Kozama daje popularna imena i redovno provera jesu li mu sve na broju. Živi i radi na relaciji Beograd – selo blizu Valjeva.

Jao, vidi, mali pilići, da uđem da ih vidim”… nije nam dozvoljeno. Poštujući osnove biosigurnosti uzgajanja živine, vlasnici kokošjih farmi vode računa i o mogućnosti da se na obući, rukama ili odeći u farmu mogu uneti mikroorganizmi. Bezbednost hrane i gajenje životinja u skladu sa evropskim propisima, važan su deo ovog posla.

Već nekoliko godina unazad u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj besnila. Zahvaljujući redovnoj akciji vakcinacije (kako se naziva bacanje “kolačića” sa lekom iz aviona) ova bolest, koju uglavnom prenose lisice, nije zabeležena u Srbiji. Evropska unija zdušno podržava redovne akcije u borbi sa mogućim bolestima divljih životinja čime pomaže poljoprivrednicima, lovcima, lovočuvarima, veterinarima i svim držaocima životinja u Srbiji.

Audio #1

Audio #2

Audio #3

Audio #4

Više od 5 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji je pod voćnjacima. To je trenutno najisplativija grana poljoprivrede koja sa više od 11 odsto učestvuje u ukupnoj vrednosti svih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji na godišnjem nivou.

Proizvodnja bezbedne i kvalitetne hrane, uz poštovanje mera i standarda koji važe i na drugim prostorima – najvažniji je zadatak razvoja poljoprivrede. Za naša polja – EU za poljoprivredu.