Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede partnerski organizuju nacionalnu poljoprivrednu kampanju – „Za naša polja – #EU za poljoprivredu“, čiji je zadatak da promoviše dugogodišnju saradnju EU i Republike Srbije u sektoru poljoprivrede.

Cilj ove promotivne i medijske kampanje jeste da informiše javnost u Srbiji o unapređenjima u sektoru poljoprivrede, a koja su rezultat značajnih ulaganja EU u prethodne gotovo dve decenije.

Kampanja počinje sredinom septembra, tokom Sajma poljoprivrede u Novom Sadu – najvažnijeg poljoprivrednog događaja u Srbiji – i trajaće oko šest sedmica.

Projekti EU u Srbiji „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“, „EU za oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike“, „EUINFO net“ projekat, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Upravom za agrarna plaćanja, Upravom za veterinu, pripremili su bogat sadržaj. Online stručne konferencije i vebinari, brošure i lifleti – koristiće poljoprivrednicima koji žele da se informišu o zdravlju životinja, kvalitetu hrane, konkurisanju za IPARD sredstva.

Radio džinglovi, 25 video priča, i događaji sa visokim predstavnicima Vlade Srbije i Delegacije EU u nekoliko gradova – promovisaće korist koju su od bespovratnih sredstava Evropske unije imali pojedinci i institucije u Srbiji. Interaktivna kampanja na društvenim mrežama, emitovanje video priloga na RTS-u i priče o uspesima saradnje Srbije i EU, takođe će biti deo kampanje.

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.