Održiva proizvodnja i potrošnja hrane od izuzetnog su značaja, a usklađivanjem interesa proizvođača i potrošača dobijaju svi. Kako to ostvariti, obezbediti kvalitet, bezbednost hrane i povoljnu cenu? Na ova pitanja, sa posebnim fokusom na područje juga Srbije, potražili smo odgovore na vebinaru EU info mreže koji je održan povodom Svetskog dana hrane.

„Potencijali u poljoprivrednoj proizvodnji na jugu Srbije su veliki. Ovaj kraj je kao stvoren za organsku, bezbednu hranu što je i cilj održive poljoprivredne proizvodnje. Postoje i ruralna područja koja su slabo naseljena i idealna za zdravu, organsku proizvodnju, a samim tim i razvoj seoskog turizma“ ocenjuje Srećko Vukašinović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Niš.

Na jugu Srbije postoje veliki proizvođački kapaciteti, a ono što nedostaje jesu prerađivački kapaciteti, poručuje Milivoje Jovanović iz organizacije ENECA koja pruža podršku razvoju biznisa i poslovanja malih proizvođača.

„Mi smo kao ENECA podržali oko 200 malih preduzeća koji se bave preradom voća i povrća, mesa i mesnih prerađavina, kao i mleka i mlečnih prerađevina. Kao organizacija koja se bavi podrškom razvoju malih biznisa, uz pomoć programa EU PRO opremili smo „food hub“ Fabrike dobre hrane u selu Vrtište kod Niša i unapredili prerađivačke kapacitete, na taj način omogućili malim proizvođačima da koriste opremu, ali i da dobiju stručnu, savetodavnu pomoć“ kaže Milivoje Jovanović.

Firma BLACK GRASS iz Vlasotinca jedno je od preduzeća koje koristi resurse Fabrike dobre hrane. Black grass se bavi preradom voća i povrća, odnosno proizvodnjom slane i slatke zimnice. Jedna je od četiri porodične firme koje imaju licencu za proizvodnju originalnog leskovačkog ajvara, jedinog brenda iz Srbije sa međunarodnom zaštitom geografskog porekla. 

„Kada pokrećete svoj posao neophodna je podrška. Velika zasluga za razvoj mog preduzeća ide EU PRO, Eneki i drugim organizacijama koje su dale podršku na startu“ dodaje Milan Petković, vlasnik firme Black grass.

Udruživanje malih proizvođača može da bude izuzetno što se i u praksi pokazuje, jer omogućava lakši i uspešniji izlazak na tržište i plasiranje proizvoda. Prva poljoprivredno-socijalna zadruga u selu Kamenica kod Niša funkcioniše kao platforma za zapošljavanje mladih na selu. 

„U vreme kada smo krenuli, to je bio i trend u Evropi da se zadruge promovišu kao platforme za zapošljavanje mladih i za ravnomeran i održivi razvoj. Radna mesta u poljoprivredi, naročito na jugu Srbije su neatraktivna i treba ih učiniti privlačnijim kako bi obezbedili radnu snagu. Ulaganjem u programe, poput programa mobilnosti radne snage, to se može obezbediti“ ističe Dejan Mitić, direktor zadruge iz Kamenice.

Preko EU PRO programa bespovratna sredstva za unapređenje poslovanja i razvoj proizvodnje u prethodnom periodu dobila su mnogobrojna mala preduzeća u Srbiji. Ovakav vid podrške EU će nastaviti da pruža mikro i malim preduzećima i preduzetnicima u 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije i preko novog programa EU PRO Plus.

Snimak vebinara pogledajte na YT kanalu EU u Srbiji.

 

Evropska unija donirala je 230 miliona evra za poljoprovredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine, a samo u 2017, vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU bila je 1,3 milijarde evra. Očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi, bezbednost hrane, poštovanje dobrobiti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju – glavni su ciljevi ovog sektora.