Sve je izvesnije da će uskoro početi izvoz pilećeg i svinjskog mesa proizvedenog u Srbiji u zemlje Evropske unije, a širenje tržišta biće odlična prilika za domaće proizvođače.

„Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu, imaćemo još jednu kontrolu u februaru, ali mi smo svoj posao završili“, izjavio je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, nakon sastanka u Briselu za Tanjug, a prenosi RTS.

Pilećeg, svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije poslednji put je na evropskom tržištu bilo još u doba SFRJ.

Ovo je važna novina za proizvođače iz Srbije, pogotovo za one koji se bave uzgajanjem svinja, jer kako je objasnio agroanalitičar Milan Prostran za “Kurir” – “Srbija je zemlja kukuruza i svinja”:

“Izvoz mesa u EU posle 30 godina nas prvo podseti da smo mi već izvozili meso u EU i da ćemo time oživeti taj sektorstočarske proizvodnje. Jedino je taj izvoz pre 30 godina sa sobom vukao razvoj zemlje. Čim dođe do neke bolesti svinja, poput afričke kuge, dođe do problema u izvozu.”

Glavni razlog za prekid izvoza jeste vakcinacija protiv svinjske kuge, koja se obavljala u našoj zemlji, a koja je u EU zabranjena.

“Od ukupnog izvoza poljioprivrednih proizvoda, na evropsko tržište je išlo 52 odsto, a ovo će sada dodatno poboljštai učešće u izvozu za to tržište i samim tim uliva nadu da će situacija krenuti nabolje”, takođe je rekao Prostran za beogradski list.

„Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravmo dodatnu vrednost“, dodao je Nedimović u Briselu, po postizanju dogovora.

Srbija je, osim toga, dobila mogućnost podnošenja zahteva i za izvoz žive stoke, piše “Danas”.

Dugotrajna i uspešna borba protiv bolesti životinja

Podsetimo, Srbija je jedna od nekoliko evropskih zemalja uključenih u suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože goveda i afričke kuge svinja. U pitanju je projekat Evropske unije – “DEFEND”, u kome učestvuje konzorcijum od 30 laboratorija, među kojima je i Veterinarski specijalistički institute u Kraljevu.

U pitanju je i te kako važan zadatak, imajući u vidu da od afričke kuge ugine svaka obolela svinja, a da je bolest kvrgave kože goveda izuzetno bolna za životinju. Suzbijanje ovih bolesti ne samo da se odražava na dobrobit životinja, već i sprečava gubitke u poslovanju stočara.

“Uključeni smo u projekat ‘Defend’, tako što smo imali neposrednog iskustva sa bolesti kvrgave kože, koja se u našoj zemlji pojavila 2016, i rezultatima koje smo postigli na suzbijanju ove bolesti. Za dva i po meseca je cela populacija goveda u Srbiji vakcinisana – mi smo tu bolest zaustavili, praktično na granicama Evropske unije, i kao jedan vid priznanja, ali i ceneći to naše iskustvo, mi smo dospeli na projekat, kako bismo s kolegama u Evropi podelili ta saznanja”, ispričao je nedavno Mišo Kolarević, direktor kraljevačkog Instituta.

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.

IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.